Mascné: acné door een mondkapje

Mondkapjes. Ze beschermen ons tegen het virus. Maar door lang gebruik heeft dit masker ook een nadeel. Huidirritatie, roodheid, puistjes, ontstekingen, droogheid etc. Steeds meer mensen krijgen last van deze klachten. Ik ga je uitleggen hoe je aan deze klachten komt, maar ook hoe je ze vermindert!

Hoe krijg je deze klachten?

Deze acné soort is niets nieuws voor ons. Het heet namelijk Acné Mechanica. Dit wordt veroorzaakt door kleding die de huid warm houd maar ook druk op de huid geeft. Er ontstaat zweet en het vervolg is dan wrijving. Na een tijdje zorgt dit voor irritatie van de huid en met gevolg puistjes, roodheid etc.

Wat kan je doen om het te verminderen?

De acné moet langzaam verdwijnen zodra je het mondkapje niet meer hoeft te dragen. Helaas is dat voor de komende tijd nog geen optie. Dit kan je wel doen.

  • Zorg voor een goede reiniging in de ochtend en avond. Te veel reinigen stipt je huid en maakt het alleen maar erger. Ga geen producten gebruiken voor een vette huid als je die normaal niet gebruikt. Dit kan te agressief zijn voor je huid. Wil je je huid tussendoor toch even verfrissen? Gebruik dan een Micelar water of de Eau Blue.
  • Een voorbeeld van een goede reiniging en dagcrème is de Renewal lijn. Hier zitten fruitzuren in die ervoor zorgen dat de huid kan ademen omdat nieuwe huid gestimuleerd worden.
  • Als je een stoffen masker hebt moet je deze op minimaal 60 graden wassen. Een stoffen masker is vaak wat dikker waardoor de warmte beter wordt vastgehouden, wat minder fijn is voor de huid. Het vriendelijkst voor je huid is een zijden masker. Vervang niet medische mondkapjes om de 4 uur!
  • In niet-medische mondkapjes zitten chemicaliën waar sommige mensen niet tegen kunnen. Heb je het gevoel dat je daar last van hebt, probeer dan een masker van een ander materiaal.
  • Draag minder of geen make-up. Foundation kan de huid verstoppen, dus een extra laag onder je mondkapje kan het alleen maar erger maken. Houdt het bij een zonnefactor en een dagcrème.
  • Blijf van de puistjes af! Probeer er zo min mogelijk aan te zitten. Het is niet zo fris (maar wel een feest voor bacteriën) om een mondkapje te doen over een net open gekrabde puist…

Werken deze tips niet? Kom dan langs voor meer advies. Misschien heb je een goede behandeling nodig of gebruik je de verkeerde producten voor jouw huid.

Mascné