Alles over de zon en zonnebrand

”De lente is aangebroken dus het is weer tijd om zonnebrand te gaan gebruiken.” Ik betrap mijzelf er vaak op dat ik dat zeg. Dit klopt namelijk niet helemaal. Het is namelijk ”altijd” tijd om zonnebrand te gebruiken. Ik krijg ook best vaak een vragende blik als ik zeg dat klanten zonnebrand moeten gebruiken in de winter. Waarom, zou je denken, de zon schijnt toch helemaal niet?  

De zon schijnt elke dag van het jaar. Je ziet hem niet altijd omdat die dan verstopt zit achter de wolken, maar hij is er zeker wel. De zon geeft verschillende soorten straling af. UV-A, UV-B en UV-C. De eerste twee kom je het vaakst tegen. UV-C straling is het gevaarlijkst van alle drie, maar gelukkig wordt deze tegengehouden door de ozonlaag.  

Ongeveer 98,7% straling die de aarde bereikt is UV-A-straling. De overige 1,3% komt van UV-B-straling.  

Het verschil tussen deze twee is makkelijk te onthouden. UV-A (Aging) en UB-B (Burn/Bruin). 

UV-A: 

Deze straling is de oorzaak van huidveroudering. Het gevaar van deze straling is dat het ook door glas en kleding komt. Smeer je je niet goed in, gaat de huidveroudering gewoon door zonder dat je daar erg in hebt. UV-A- straling is ook de oorzaak voor Melanomen, de gevaarlijkste vorm van huidkanker.  

UV-B: 

Deze straling wordt grotendeels tegengehouden door de ozonlaag. Een klein gedeelte bereikt het aardoppervlak en het komt nauwelijks door glas heen. Van deze straling wordt je bruin of verbrand je. UV-B straling zorgt voor andere vormen van huidkanker.  

Gezond bruin worden? 

Hoe mooi we onze zongebruinde huid ook vinden, is het eigenlijk slecht voor je. In onze huid bevinden zich Melanocyten, dit zijn je pigmentcellen. Melanocyten worden geprikkeld door UV-B straling om niet alleen je huid maar ook je DNA te beschermen tegen verdere beschadiging 

Wil je toch een bruine kleur? Kies dan voor een zelfbruiner. Tegenwoordig is de kans klein dat je met een vlekkerig of oranje gezicht gaat rondlopen. Volg wel goed de instructies en neem een goed merk.  

Wij verkopen MARC INBANE Tanning Mousse. In deze bruiner zit Hyaluronzuur die de huidstructuur verbetert, de vorming het collageen stimuleert en werkt als een superieure moisturizer 

Zonnebank 

Veel mensen duiken een paar weken vooraf hun vakantie onder de zonnebank om hun huid ‘voor te bereiden’ op de zon. Dit heeft helaas niet zoveel nut als mensen denken. De bruine huid die je krijgt van de zonnebank levert ongeveer een bescherming van maar 2-4 SPF op tegen de zon. Dit is veel te weinig.  

In zonnebanken zit een hoge hoeveelheid UV-A en een lage hoeveelheid UV-B. Huidschade en veroudering is dus niet te vermijden. Wil je je huid nou goed voorbereiden op zon? Ga dan af en toe buiten zonnen met de juiste bescherming natuurlijk. Van echt zonlicht wordt je huid dikker, hierdoor kan je huid zich gaan aanpassen. Van zonnebank licht wordt je huid niet dikker, alleen maar beschadigt.  

Zonkracht 

Hoe sterk de stralingen zijn verschild per dag. Er zijn namelijk heel veel factoren die meewerken.  

  • Seizoen 
  • Dikte ozonlaag 
  • Bewolking 
  • Stand van de zon 
  • Stof in de atmosfeer 

UV index 

De verwachte hoeveelheid UV per dag wordt uitgedrukt in een UV-index of zonkrachtschaal. In Nederland is dat van 0 t/m 8. De index geeft globaal aan hoelang de huid van de gemiddelde Nederlander midden op de dag zon kan verdragen. Deze tijd is voor elke huidtype anders. Welk huidtype je hebt wordt bepaalt d.m.v. de Fitzpatrick classificatie.  

Huidtype volgens de Fitzpatrick classificatie 

De Fitzpatrick Classificatie kent 6 huidtypes. Hieronder een overzicht van deze huidtypes:  

  • Huidtype I: zeer lichte huid, vaak sproeten, rood/lichtblond haar, blauwe ogen.  
  • Huidtype II: lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen.  
  • Huidtype III: licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen.  
  • Huidtype IV: meestal een getinte huid, donker haar, donkere ogen.  

Mediterrane types.  

  • Huidtype V: donkere huid, donker tot zwart haar, donkere ogen. Aziatische types, Turks/Marokkaans.  
  • Huidtype VI: zeer donkere huid, zwart haar, donkere ogen. Negroïde types 

Hier nog een bekend voorbeeld van een vrachtwagenchauffeur. Met de linkerkant (foto rechts) van zijn gezicht zat hij altijd in de zon bij het raam. Terwijl de rechterkant in de schaduw zat. Zo zie je wat Uv-stralingen met je huid doen. Hier is vooral UV-A de boosdoener.  

Het moet voor ons allemaal een routine worden om niet alleen in de lente/zomer of alleen met zonneschijn zonnebrand te dragen. Je cellen hebben een geheugen. Vroeger veel zonschade uit zich later. Wees er daarom op tijd bij!  

Gebruik ook altijd zonnebrand op het gelaat die daarvoor bestemd is. Gebruik geen zonnebrand voor het lichaam op het gezicht. Zonnebrand voor het lichaam is veel vetter, deze kan de poriën verstoppen en in zonnebrand voor het gelaat zitten meer werkzame ingrediënten zoals antioxidanten en vitamines.  

Spf -50+ cream