Zo lees je de ingrediëntenlijst van je beautyproduct

Je hebt vast al eens gekeken op de ingrediëntenlijst van je beautyproduct op de achterkant van het product. En grote kans dat dit een enorme lijst is met vooral ingrediënten waar je nog nooit van gehoord hebt! Toch kan het soms handig zijn om er wel wat meer vanaf te weten, zodat je weet wat je op je huid smeert. Niet alle stofjes die erin zitten zijn per se goed voor je huid, zoals parabenen of te hoge zuren. Hieronder vind je een korte uitleg over de verschillende groepen ingrediënten die je vaak ziet op de achterkant.

Fruitzuren op de ingrediëntenlijst van je beautyproduct

Fruitzuren zie je vaak terug bij cosmetica vanwege hun exfoliërende werking. Dit betekent dat de zuren dode huidcellen verwijderen waardoor jouw huid blijft stralen. Zo kun je op de ingrediëntenlijst van je beautyproduct citroenzuur, melkzuur of appelzuur tegenkomen. Deze zuren zijn in principe niet schadelijk voor je huid, mits er een kleine hoeveelheid in zit.

Kleurstoffen & geurstoffen

Deze twee soorten ingrediënten zijn belangrijk bij een beautyproduct. Het moet een goede kleur hebben, je wilt immers geen bruinige of grijzige crème smeren, en het moet bovenal aantrekkelijk ruiken. De kleurstoffen zullen over het algemeen een bepaald pigment bevatten om een kleur te geven. Zo heb je bij douchegel al snel een oplosbare kleurstof en zie je bij oogschaduw dat er pigmenten zijn toegevoegd. De gegevens over de kleurstoffen op de ingrediëntenlijst van je beautyproduct beginnen met CI (colour index). Geurstoffen worden vaak heel simpel benoemd op de lijst, maar besef wel dat een bepaalde geur wel heel veel andere geuren kan bevatten!

Conserveermiddelen in je beautyproduct

Conserveermiddelen zijn een onderdeel waar je goed op moet letten. Zo is de afgelopen jaren steeds beter bekend geworden dat parabenen niet goed zijn voor een mens, terwijl dit in enorm veel beautyproducten zit! De conserveermiddelen zorgen ervoor dat het product langer houdbaar is, ondanks dat er soms best wat bacteriën op het product afkomt. Ga maar na hoe vaak je met je kwast van het potje naar je gezicht gaat… Als je strikt op de parabenen wilt letten, zorg er dan voor dat je geen producten gebruikt waar ergens op de achterkant het woord paraben voorkomt. Vaak staat er ook op een product op de voorkant als het vrij is van parabenen! Dus dat scheelt al wat zoekwerk.

Daarnaast zijn er nog andere groepen van ingrediënten, maar deze zijn in ieder geval belangrijk voor je product en je keuze! Wil je graag parabenen vrije producten gebruiken die ook nog eens 100% natuurlijk zijn? Dan kun je een kijkje nemen bij de producten van Auric Skincare. Deze productlijnen zijn helemaal natuurlijk, dierproefvrij en vegan. Elke specialist of salon kan deze producten aanschaffen voor zijn of haar bedrijf!

Ingrediëntenlijst van je beautyproduct